Переглянути всі підручники
<< < 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 > >>

 

Розділення суміші кухонної солі і води

Тобі відомо, що кухонна сіль у воді добре розчиняється та утворює однорідну суміш - розчин. Таку суміш речовин відстоюванням розділити не можна. А чи вдасться це зробити фільтруванням?

Виконаємо дослід. Пропустимо суміш води і кухонної солі крізь паперовий фільтр. Ми побачимо, що сіль на фільтрі не залишилася.

Отже, якщо речовина добре розчиняється у воді, то відстоювання і фільтрування не підходять для виділення її з розчину з водою. Для цього існує інший спосіб - випаровування.

Капнемо невелику кількість суміші води і кухонної солі на скло і почнемо нагрівати його, допоки вся вода не випарується. Після випаровування води на склі залишається пляма білого кольору. Це і є кухонна сіль. За допомогою випаровування ми розділили суміш води і кухонної солі (мал. 25). Тепер ти знаєш, що існують різні способи розділення сумішей.

Мал. 25. Виділення солі з розчину випаровуванням

Підсумки

о Розділення суміші - це виділення з неї чистих речовин. о Щоб розділити суміш, необхідно знати властивості речовин, які входять до її складу.

о Існують різні способи розділення сумішей, зокрема відстоювання, фільтрування, випаровування.

Сторінка природодослідника

Виконай практичну роботу на тему «Розділення суміші». Для цього тобі знадобляться пісок, мідний купорос, вода, дві склянки, колба або хімічний стакан, паличка для перемішування суміші.

 

Переглянути всі підручники
<< < 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 > >>
Hosted by uCoz