закривати газові крани, стежити, щоб не згасало полум'я раніше, ніж буде закритий кран, тримати кватирку на кухні відчиненою. У побуті ми використовуємо пакети, кришки, посуд, виготовлені з пластмас. Вони легкі й міцні, дешеві й довговічні. Проте мають небажану властивість - деформуються під час нагрівання. Знаючи це, можна запобігти псуванню таких виробів. Наведені приклади свідчать про те, наскільки важливо знати властивості речовин, щоб успішно користуватися ними. о Однією з класифікацій речовин є поділ їх на органічні та неорганічні. о Органічні речовини обов'язково містять атоми Карбону. о Білки, жири, вуглеводи - життєво необхідні людині органічні речовини. о Від знань про властивості речовин значною мірою залежить безпечність їх використання. Виконай удома завдання. Досліди здатність води розчиняти мило. Для цього тобі знадобляться мінеральна вода без газу, дощова та водопровідна (колодязна) вода, три мисочки, тертушка, вінчик, мило. Налий у три різні мисочки по склянці мінеральної води без газу, дощової води та водопровідної (колодязної). У кожну з мисочок поклади по столовій ложці мильної стружки. Суміш води та мила у кожній мисочці збий до піноподібного стану. В якій воді ти отримав найбільше піни, а в якій - найменше? Відтепер ти знаєш, в якій воді краще прати білизну. Без атомів Карбону не існує жодної органічної речовини. Ти знаєш, що вугілля також складається з атомів Карбону і має чорний колір, чого не скажеш про органічну речовину цукор. У тому, що в складі цукру містяться атоми Карбону, переконує пригорання цукрового сиропу. Картопля чи м'ясо, пригораючи, також обвуглюються, набуваючи чорного кольору. Це є доказом наявності Карбону у складі органічних речовин продуктів харчування. 1. Наведи приклади органічних і неорганічних речовин. Чим вони відрізняються між собою? 2. Які органічні речовини входять до складу тіла людини? 3. Чим небезпечний природний газ? 4. У якій воді краще прати білизну? 5. Поясни, чи можна кип'ятити воду в поліетиленовому, скляному або металевому посуді. 6*. Підготуй усне оповідання про якусь речовину, її властивості та застосування.
|