Переглянути всі підручники
<< < 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 > >>

 

Скільки кухонної солі можна розчинити у воді

Якщо до 100 г води кімнатної температури (це приблизно 20-23 °С) додати 100 г кухонної солі і перемішати, то домогтися повного розчинення не вдасться. Це тому, що у певній порції води будь-яка речовина розчиняється лише до певної межі. Межею розчинення кухонної солі у 100 г води при температурі 20 °С є 36 г цієї речовини. Тому, наприклад, 38 г кухонної солі за тих самих умов повністю уже не розчиняться (мал. 20).

Мал. 20. Дослід з розчинення кухонної солі за температури 20 °С

У воді, яка щойно закипіла, солі розчиниться трохи більше -40 г. Як бачимо, температура впливає на розчинення солі. Подібно до кухонної солі більшість твердих речовин краще розчиняється у гарячій воді, ніж у холодній.

Гази та рідини також здатні розчинятися у воді

Газоподібні речовини, навпаки, гірше розчиняються у гарячій воді. Адже під час нагрівання молекули газу віддаляються одна від одної на великі відстані. Частина з них виходить за межі посудини і в розчині їх залишається менше.

Газовані мінеральні води, наприклад «Оболонська», «Миргородська», «Трускавецька» та багато інших, готують, розчиняючи вуглекислий газ у воді з мінеральних джерел. Добре тобі відомий столовий оцет готують з оцтової кислоти (це рідина) та води.

Отже, розчини можна приготувати з води та твердої речовини, води та рідини, води та газоподібної речовини.

Здатність речовин розчинятися у воді називають розчинністю.

 

Переглянути всі підручники
<< < 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 > >>
Hosted by uCoz